Cakra Alam is a scam?

Ever heard of Cakra Alam? I’m sure you did. Especially for people who read Harian Metro like Sweet Thinker. I know you love to read Harian Metro. Anyway, for the guys who haven’t heard of Cakra Alam, here’s a brief explanation on Cakra Alam.

Cakra Alam is traditional or alternative treatment method from Ustaz Arief. It became popular in a few years back after free publicity on TV3 and advertisement on papers, especially on tabloids such as Harian Metro and Warta Perdana. In case you’re wondering, this is not a paid post from Cakra Alam. Enough of the intro, more information at the ugly official website at www.cakraalam.com

The reason I’m bringing up Cakra Alam on my blog post was it was discovered by a Korean TV show that Cakra Alam is a scam. Thanks for Just Khai for sharing this information on his blog. First and foremost, please watch the 2 videos from Youtube and make your judgement !

<a href="http://youtube.com/watch?v=p9hgWWQC3e0">http://youtube.com/watch?v=p9hgWWQC3e0</a>

<a href="http://youtube.com/watch?v=9pBe2_tbPUE">http://youtube.com/watch?v=9pBe2_tbPUE</a>

You’ve seen the video? What do you think you should do? I’m sharing the information as I think it’s my duty to spread the bullshit to all over Malaysia although I can see there’s other websites, blogs and forums already talked about this. Maybe I’m way outdated on this but still, I think it’s worth my time to share it and it’s worth my time for my readers to read it. It was rumored that it was already reported to TV3 to investigate this since they’re the one who promoted it in the first place but then again, I’m not sure if a police report has been filed or not.

p/s : Megat, i hope you didn’t try Cakra Alam as one of your treatment. :cry:

  • Pingback: RockYourVote.net()

  • Pingback: fark.my()

  • huhu~~tipu rupanya cakra alam ni..
    kena wat report ni,kalo xmakin ramai yang tertipu…
    mcm2 la manusia ni..

    callister´s last blog post..Skeleton in my closet

  • mcm pernah dengar je dulu2 ni. hehe 🙂

    KNizam´s last blog post..Nota Terakhir – Alleycats

  • Wahahahaha….. !
    Nak tergelak bila owner cakra alam tu cakap.. “cannot.. cannot…” that for that day only”….

    kantoi.. kantoi… memalukan songkok haji orang islam jer…
    penipu betul.

    sedih aku nengokkan apabila orang yang berniaga dengan menipu orang lain nih… ada lambang KLCC plak tu….

    rohaizad´s last blog post..Marathon untuk hotkey – bahagian 1.

  • Walaupun aku sudah tahu tentang penipuan ini dan tak pernah kena tipu dengan bangsat yang menggunakan nama “ustaz” tu, aku rasa malu dengan tindakan dia.

    Dia telah memalukan nama Malaysia umumnya, dan ISLAM khususnya. Sebenarnya banyak sangat perkara sebegini terjadi di Padang Bas, Kota Bharu Kelantan, tapi tak diuar2kan secara meluas seperti cakera alam ni.

    Mesti ko pun rasa malu gak kan, bila dia sebut “budak Malaysia tu” beberapa kali.

    Anyway, thanks for sharing this vids.

  • Ni sy marah tahap gaban dah cam ni… Dia tipu dalam segi perubatan alternative dan mengambil wang ringgit dari orang yang yang menanggung kesakitan.
    Cakap ustaz bbaik ko kerja kat Sarkis jadi lagi bagus la

    Sy juga tunggu komen dari bakal Dokter…. ST coment please….

  • oo ni first time aku penah dengar pasal cakrawalalam nih..thx for sharing

    Hisyam´s last blog post..Stupid Ignorant Customers

  • waaaa lama gak dia bertahan sebelum di dapati menipu

    YAN^S´s last blog post..Rileks 6

  • ST sibuk up http://thinker.my/ ahhah. siap promote lagi tue. nak suh akoo komen pasal ape? hmetro ke cakraalam?

    akoo mulakan dengan hmetro. akoo mmg pembaca hmetro. tapi setiap kali akoo xpuas hati dgn frontpage dia, akoo akan mel dia nye editor. sape yg baca ET dlu, akoo penah siarkan surat balas dari orang kuat hmetro ttg ape yg akoo xpuas hati. tp bila akoo bwk sesuatu isu ke tv3. susah siod nak dpt feedback dr tokei2 besar. mungkin akoo perlukan penulisan yg lebih profesional. tp jgn igt tulisan akoo same dgn ST/ET. itu tmpt akoo bwk karekter len.

    ahhah. pasal cakeraalam neh, member akoo penah order satu produk. harga 2-3 ratus. tp yang dia dpt hanyalah ayat al quran. tp bila benda tue dah ada kat tangan, dia jd was was. tkt kurafat. last2 die bg kat ust suh pgg smpi skang x amek2. akoo pon penah smpi kat dpn premis cakraalam neh. puncanya adelah akoo tersesat jalan. 1st time bwk kete masuk KL. ahhah! bg akoo, akoo amat ssh nk percaye perubatan mistik yg pelik pelik. apetah lg perubatan yg ingin menunjuk2. cuba buat perubatan mcm ust harun din tue. baru betol. mane ade makan kaca, dok lepak atas paku, lampu kalimantang menyala bla3x. si yam len ar. dia pgg dinding api, tangan die tak terbakar. mamat neh pun sesat gak! ahhhah.

    ape2 pn nk buat sesuatu yg mistik, rjk pada yg pakar oke. nnti nk lepas alam dunia pun susah! (weh akoo ske komen kpd komen org dr akoo komen, nnti nmpk sgt komen akoo mcm cilake. hehe)

    Sweet Thinker´s last blog post..Mari Mengenal Diri

  • mane komen panjang akoo? masuk spam ke. demit!

    Sweet Thinker´s last blog post..Mari Mengenal Diri

  • rob

    Thanks for sharing, I never new about Cakra Alam. This was very interesting reading.

    rob´s last blog post..got wine? the orlando food and wine festival runs out

  • wahlau.
    aku mmg minat dgn cakra alam dulu..hampir2 nk join hehe
    xtau plak scam huhu 😀

    kento´s last blog post..Rising Fighting Spirit

  • pergh panjang giler komen sini, apsal kat tempat aku derang tak komen pepanjang!?

    cakra alam aku ongat satu benda yang dia ajar (tak silap dalam mastika) cakap dengan binatang melalui minda ke minda. tenung mata ke mata binatang yang nak disuruh. sebut a a a i i i u u u (10x) sambil niat suruh binatang buat apa yg ko suruh wahaha. cam hampeh.

    dari awal aku tak percaya, deria ke 6 segala. ko nak deria ke 6? ko semayang tahjud je 3 malam turut-turut dgn khusyu’ dan bersih. insya allah kau tau apa orang sebelah dinding lakukan.

    ps: insya allah aku tak sesat sampai situ yam :p

    megat´s last blog post..Semakin Tenang, Keluar Dari Rumah Dan Berpindah

  • owh its a scam tot asia hebat huhu… suda kantoi da!!

    Star´s last blog post..Real men don’t use antivirus -that’s wut underground hacker said. but…

  • 2-3 hari lepas tgok gak vc ni
    tak terkejut pun sbb selama ni mmg was2 tak caye pun

    Kujie´s last blog post..Kangen

  • Pingback: Cakra Alam, Memalukan Institusi Islam!? | MEGAT()

  • OMG! last time my parents datang all the way from miri nak buat treatment kat cakra alam ni… pasal my dad lepas kemalangan, dia hilang deria sentuh/rasa.. hm. nasib baik setiap kali my dad pegi, dia tutup. but banyak orang recommend cakra alam tu kat my dad… and banyak orang puji bagus.

    pelik.

    nono´s last blog post..Smaelz and Callister must read this! =)

  • kena tipu la nampaknye kita semua selama ini..

    nikillas´s last blog post..Flash Entry Ep. 9

  • dlu masa aku nk join tu, casnya RM500 tuu 🙄
    haha nasib bek xjadi

    kento´s last blog post..Jangan Ditipu Laman Web Palsu WordPress

  • AKu pun dah tengok klip ni n tampal kat blog aku..
    Kalau dapat translate lagi best..
    Semoga ramai yang akan terselamat dari penipuan..
    Yang geram tu dia guna ayat Al-Quran…
    SIot je

    dakli´s last blog post..Seram – ANtoo Fighter

  • haha..bro ayat untuk megat tuh mmg buat aku gelak….

    Faiz´s last blog post..Magic ? – Hebat Tapi Penipu !!

  • am

    omg aku tak sangke plak mamat ni pentipu besar.. sungguh keji dia nie.. bertahun2 aku kena tipu… kisahnya…

    am´s last blog post..My Profile Sold!

  • hehe..macam2 yang scam sekarang nih yek..

  • Aq baru tengok smlm video nie. Bikin malu cmpany aje…Pakar psikik tu siap kutuk org msia yg telah diperbodohnya ustaz2 clop cmni.

    KampungBoy´s last blog post..Pakej Evolusi Internet Dilancarkan….

  • Antara Al Maunah ngan Cakra Alam nih.. gua rasa Cakra Alam lagi sesat dan bahaya… awat la takder tindakan dikenakan keatas mereka? Pelik sungguh…

    cencurut´s last blog post..Finished Coding

  • Pingback: What does your blog tell your readers? | :: my life 4 hire ::()

  • mr_sukor

    sy x menyebelah mana2. mmg ajaib kalo org buleh wat cam ustaz ariff dari cakra alam tu. yg telur tu ngan renjatan elektrik tu org buleh pertikai. tp camna ngan video dia tutup mata, buleh tiru gerakkan org tu? naik moto dengan tutup mata? cuba search kat youtube. apa komen korang plak

  • magic bhai.. magic.. hehehe

    cencurut´s last blog post..Malaysian Minister Is Full Of Joke

  • Pingback: Video on Cakra Alam scam report from 360 | :: my life 4 hire ::()

  • Cakra Alam.. or Putar Alam?? Whichone is true or which one sounds nicer?? 😀

    samdaddycool´s last blog post..360 TV3 vs Ustaz Arif Cakra Alam

  • hahahaha… gua dah tengok 360 dah semalam… biasa la… denial mode… hehehe… apa-apa pun… kalo setakat cakap menafikan …sesapa pon boleh.. hehehe

    cencurut´s last blog post..Phoenix Failsafe

  • aisya syahira

    harap ALLAH dapat membalas apa yang dia lakukan kat kita semua…

  • huhuhuhuhu~~ btol tuh…moga2 dia dapat balasan setimpal dunia n akhirat

  • aku pnah try ikot sbb aku nk bg puas aty aku yg dorang ni penipu..ade yang tpu mse kursus 1 hari die… tp kn…die suruh org jilat besi pns yang still merah??? amacam?brani try?die tetak tgn org cam die tetak tembikai…yg tu xtaw ar…may b aku kne tpu sbb aku rse cam kne tpu..tp cam ne nk xplain pasal jilat besi pns??ape kate korang g sne ikot kursus..xperlu ambik serius..just ikot utk buktikan korang betol je….ok? n vid yang youtube tu sume tawu die tpu…hahahahaha

    ayeeppz´s last blog post..Naruto Chapter 426 by SleepyFans

  • ollie

    saya rasa kita tak boleh menuduh sembarangan tentang cakra alam.ilmu tenaga dalam atau ilmu batin memang wujud.saya sendiri pernah disihir dan pergi ke pusat perubatan yg serupa.ternyata pegasasnya bukanlah org sembarangan.mereka dalam golongan ahli tarikat.sama jugak dgn pusat2 yang lain.dan terus terang saya sendiri ada berguru.kita harus percaya manusia telah diberikan kehebatan yg unggul dari Allah dibanding makhluk lainnya.dan ada juga manusia yg dekat dgn tuhan yg memiliki ilmu yg org biasa tak akan faham-ini yg pasti.memang tidak dinafikan ada org yg hanya mahukan wang tetapi ada yg sebenarnya-misalnya ilmu pukulan jarak jauh dsb memang sudah wujud dari zaman silam cuma kita org modern yg tak menggali ilmu dari wali2 dan ulama2 dahulu kala.yang pasti ilmu enery atau aura itu memang bersifat nyata dan wujud.senang cerita kalau ilmunya tidak bedasarkn ayat2 suci alquran-memang salah-yg pasti saya hanya ingin menyedarkan.org yg belajar sahaja yg lebih memahami.banyak ilmu yg org awam akan lihat sebagai pelik,trick-tetapi ilmu itu memang wujud.cuma kita sahaja yg trlalu jahil

  • USTAZ ARIF MEMANG BERILMU TENAGA DALAMAN YG TINGGI TAPI DALAM MASA YANG SAMA DIA MENGGUNAKAN TRIK LAMPU UNTUK MENIPU ORANG. SEBENARNYA TIADA SEORANG PUN DI DUNIA INI YANG MAMPU MENYALAKAN LAMPU MENGGUNAKAN TENAGA DALAMAN. KALAU ADA PUN CUMA PAKAI TRICK KATEGORI SILAP MATA SEPERTI USTAZ ARIF. AMAZING RANDY BOLEH BUKTIKAN YANG ITU SEMUA ADALAH MUSTAHIL!!!

  • HYperPShycoBitch!!!

    I want to know what truth is,Malaysian liar!!!!!

  • hnhgt hunh

    Cakra Alam kini hidup kembali ! Sekarang bini dia pula menipu ! Awas jangan tertipu !

    Pusat Perubatan Tradisional Al-Hikmah

    No. 23, Tingkat 1, Jalan Kampung Pandan, Kampung Pandan, 55100 Kuala Lumpur.
    (Berdekatan Sek. Men. Aminuddin Baki & Kelab Belia dan Sukan Kg Pandan. Bersebelahan Stesen Minyak Petronas)

    Tel: 03-9282 5296 / 03-9284 1642
    019-328 0707
    Fax: 03-9283 3641
    http://pusatrawatanalhikmah.blogspot.com

Links