Madness ! Royal rumble in Bintulu

I got this video from youtube. Looks like some gang fight was happening in the video. Since I barely understand what they’re saying from the video, it’s hard to tell what it’s really about. From the comments, it looks like the fight started because of a woman.

Basically the video is showing some sort gang fight some where in Esplanade, Bintulu. I never been there, so I can’t clarify if it’s true. There’s  a guy waving and slashing people with a blunt sword too, hopefully. Look closely at approximately 2:48 of the video on how the cops kicked the guys head and looked like the guy fainted after the kick. Maybe he was resisting the arrest but I’m not sure if the cops allowed to do that.

<a href="http://youtube.com/watch?v=ULb0ktRlMhs">http://youtube.com/watch?v=ULb0ktRlMhs</a>

If there’s anyone who can translate what they’re saying, I will really appreciate that. If you guys searched on youtube, there’s a lot of videos such as this. I think people all over the world can see how Malaysia really is from the youtube itself. There’s no need for cover ups because it’s useless. People judge from what they see with their own eyes.

Bongkersz, I appoint you as my official translator for this video. Maybe Melbie or Cibol interested as well ?

p/s : if you want to conveniently check your Page Rank, Alexa Rankings, technoratti stuff, you can check this page from Mr Am. It conveniently shows all the information, saving your time to go to every site to check it. :up:

  • A true Madness…. xD

    ahmike´s last blog post..Reward For Your Comment

  • that’s scary and crazy. i don’t understand what they’re saying (half malay + half indonesia). i heard “aduh”. i dont understand how youtube allow this video. this is way too violent.

  • Dang!

  • 😕 There was 1 guy behind slashed..
    The woman who video this clip is speaking Iban.

  • rasanya dah tak mustahil perkara seperti berlaku kebelakangan ini. hidup dalam dunia batu lah katakan.

    megat´s last blog post..Seminar Foto – Seni, Teknologi Dan Bisnes

  • d2z

    x boleh tgk lagi..haish..knapa laa tenet camni..

    d2z´s last blog post..Guess what?

  • fuh…mcm young and dangerous dh ni…sebijik…cume org2 je x ramai. Agak2 nye mcm ni la gaduh between group kan?

    People keep doing violent and it seems nothing to them. There’s now way to tackle a girl…eh eh..silap. There’s no way by to keep this people away from involving such a fight except bring them down to face the law…somehow I believe there must be a reason for these groups doing this.

    wakju´s last blog post..Current setup

  • akhirnya boleh masuk gak…. memanjat pagar redah tembok baru tembus..

    tak fahamlah…selalu org bergaduh mmg menjerit2..hehehe

    Kujie´s last blog post..Cari awek yang masih single

  • I can’t view the video now, I will check it later. (Online from office). If they are talking in Iban, yes I can understand 😛

    bongkersz´s last blog post..Miri, here I come!

  • ganas tuh! sia keluar parang panjang lagi!

    kekadang x leh nak blame polis gak. silap2 kena parang plak… orang2 dari mana yg gaduh ni?

    shaxx´s last blog post..Mission Alexa

  • memang ganas.susah nak tengok live menda mcm nih.tp pasal polis pijak kepala budak bengong tu aku nk komen skit.mmg dari segi etika tak boleh tapi bersyarat.kalau sesuatu senario tu melibatkan senjata, tindakan yang keras perlu diambil. org awam mungkin tak tahu atau melihat dari segi negatif.penjenayah ganas perlu dikekang dengan keras. ini pendapat aku dan percayalah aku tahu.

    ps:ayat skema supaya org lebih memahami maksud 😉

    zariel´s last blog post..Dragon Ball Versi Hollywood

  • 1st word tu BATANG…hahahaha
    erk..dendiam..
    kang kak jie kena ‘ligan’ dgn parang pula
    mcm vc tu

    Kujie´s last blog post..Senyum pagi

  • My goodness this video just reminds me of how some Malaysians are still as primitive and animalistic, so much so that they're a disgrace to our society and only knows how to resolve problems using violence. Geez. It just speaks volume of how our society's fabric is slowly disintegrating and dissolving 🙁 how sad.

    It's pretty insane to have that parang weilding guy to run around the promenade slashing people. At least no innocent people were around him at the moment. Phew.

    The shrieks and screams of the video-taker sent chills down my spine. If I were ever to witness that, the commotion will scare the daylights out of me too!

    <abbr>teddY´s last blog post..It came from the darkness of the night. Boo!</abbr>

  • Due to stupido interneto connection at my hostel CC.. 😡 the video doesnt show up 🙄
    So.. No comment. 😛 😀

    saffa´s last blog post..Absolutely Zero

  • adus.. incik pulis pijak kipala…
    tatutt….. tamau komen banyak…

    menteil´s last blog post..Aku Kini Pulang

  • Madness tahap gaban dah ni… tengok macam group fight.. bertalu talu kena slash dgn pedang samurai tu lagi giler.
    lagi keruntuhan moral dan akhlak

    hashim habeed´s last blog post..Wanita@Muslimah

  • huhu..aku tak berani tengok la that video

    Hisyam´s last blog post..E71 is FTW?

  • mungkin dorg ni berlatih jadi yakuza kot. aku kt jb last wix pn hmpir2 jadi prkara sama sigh..

    P/s: kane nk amik plugin comment tu? ade url?

    Star´s last blog post..Fahami teman sayang anda! 😀

  • huhu..horror nyer…
    ni leh classify 18 SG….
    rasa mcm indonesia kalo tgk berdasarkan pemaikaian baju mereka..

    callister´s last blog post..Skeleton in my closet

  • Nothing like a good street throw-down caught on tape. Thanks for sharing.

    Paunchiness´s last blog post..Fish Oil – Weight Loss & Depression Benefits

  • tgh berpk.. nak tgk ke tak? hahaha
    esok la ku tgk video tu

    bermimpi ngeri plak mlm ni

    Adila´s last blog post..I miss NASI BUNGKUS!

  • Dia guna pedang plastik ke apa??

    Mr Am´s last blog post..No programming tutorial here..

  • teringat zaman muda2, zaman otak beku. asyik fikir nak gaduh nak pukul orang jek. tapi, pompuan tak main ah. tu bahlol namanya.

  • tapikan yam, aku pon penah kene tetak….tapi aku halang ngn tangan, parang terkene jari telunjuk kanan. hampir2 tercabut la kirenye…jari tu terbelah dan terlondeh….cepat2 g spital n diorang kasi jahit n balut…huhu..nk tgk? jumpe minggu depan kat ofis…

    wakju´s last blog post..Budak KL

  • dari tadi tgh loading jerk..haha..celcom broadband tgh bengong..

    aman´s last blog post..CastClick – Syarikat Pengiklanan Ke-10 di Malaysia

  • eh,ada banner ST? patutla beliau ada mentioned smlm.. tapi masa tu takde. serius takde. yg ade cuma iklan nuffnang.

    !x0r@´s last blog post..Must Watch Movie! Madagascar 2 : Escape To Africa

  • Hurmm… Kat bintulu ek? If terjadi benda2 gini kat area2 sarawak or sabah mmg bagi aku (personally), tak heran.. Masa aku tinggal kat Sarawak dulu pun, banyak berhati2 dengan orang Dayak/Iban kat Sri Aman (especially) sebab kata orang mereka agresif sikit (sape orang sarawak yg baca ni minta maaf ye. Aku sendiri ada blood borneo).

    Pernah tengok camner orang indon gaduh dengan parang panjang? Sampai polis pun tak mampu nak leraikan. Pergaduhan sehingga kepala hampir2 putus ditetak.. perghh

    Try gak fahamkan maksud percakapan dalam video ni tapi, so far aku cuma dapat tangkap ayat:

    mamat botak baju hijau: Celaka kau. Celaka kau bujat!!

    Cameragirl: Gita (calling someone) pulaaiii!

    *bujat : ayat memaki (bhs sarawak)
    *pulai : pulang (bhs Iban)

    sakinah´s last blog post..Sanyo Air Cooler 2nd Hand untuk dijual

  • Tumpul la parang die.. Budak tu leh berdiri lagi.. Aku ingat gune batang besi jer..

    Rupenyer samurai tumpul yang dah lama tak di atas.. hehe..

    Bab polis pijak kepala tu standard la.. Mana-mana polis kat dunia sama jer.

    Dah diorg di latih camtu. Anyway, this is good live recording from malaysian people.

    Kena ada webcame gak la pasni. 🙂

  • Tu la pasal.. Ni gune hp murah lg.. nak rakam pun nampak tahi jer.. wakaka..

    Die tak asah samurai tu.. Asah la dulu.. sure sekali sebat je dah putus dua org-org kat citu.. <— Menggalakkan keganasan. Wakakaka…

    MakmalCyber´s last blog post..New Free WordPress Theme Nov 2008 by Jai

  • Kelakar tengok diorang gaduh lari2 camtu.. Kasi la setel habis terus.. Pastu blah. Takde la kena tangkap polis.. wakakaka..

    MakmalCyber´s last blog post..New Free WordPress Theme Nov 2008 by Jai

Links