How to make a full screen shot of a web page

Question : How to make a full screenshot of your page or any website ?

Method 1 : The painful way of screenshot

You can use the old style of the screenshot and paste it in Paint. Edit and crop the pictures before you combine the pictures into a single picture. Too hard if you ask me. But in case you might want the thrill, you can refer to my tutorials on creating screenshots in my previous posts.

How to make a print screen ?

How to make a screen shot in Windows Media << in case you’re interested.

Method 2 : Use an online screenshot service.

There are various of screenshot service that can be used to make a full page screenshot of your blog or favourite website and most of it are free. Is this really a great things. Yes and no actually. Usually they will work like charm but sometimes they don’t. This is because:

  • they need to load the whole page before they took the screenshot and
  • sometimes because there are too many people using it, you might have to wait before your site can be captured.

Take for instance, thumbizy.com. I tested it out with a few websites and it worked great but it doesn’t work on my blog because of some issues.

thumbizy

Furthermore thumbizy is quite slow in making the screenshots so I won’t bother with it. But you can find alternatives using Google.

Method 3 : The best, simplest and recommended way.

This is for Mozilla Firefox only. All you have to do is install a small add on called Screen Grab. Go to this link to download ScreenGrab. After you download the addon, you might have to restart your firefox before it can be used. Let me show you how easy it is with this video.

<a href="http://youtube.com/watch?v=gOtYHjuVa-Y">http://youtube.com/watch?v=gOtYHjuVa-Y</a>

High quality AVI video download here

So in the demo, I used my blog as the example. If you noticed earlier, I make two screenshots of the page. Let’s see what I really did.

full page screenshot

The picture above shows my blog in full page screenshot. You need to click it to view the whole picture. The second one is below.

my-life-4-hire-_portion

The second option allow me to capture only a selective part of my blog. In this case I took a screenshot of an entry of my blog.

So now you’ve seen how easy to make a screenshot of a full page website or blog.

  • http://makanmalaya.com MakanMalaya

    hehe dah lama aku mencari plug in neh. thanks !
    tapi susah gak la nak view kalau page terlampau panjang kan :mrgreen:

  • http://justkhai.com/blog Gadis Lonely?

    Incik MakanMalaya.. kalau ditanya i pasal plugin untuk firefox, google’lah Pearl Crescent .. hihihi..

  • http://zariel.net zariel

    aku guna snagit je. tu pun pirate punya :mrgreen:

  • http://nikillas.wordpress.com nikillas

    ooooooo… yang ni ke.. pernah guna dulu ni.. bagus2..

  • http://www.kujie2.com/ Kujie

    kak jie old style kot…. :mrgreen:

  • http://aloneinhome.com alone

    hoho.. boleh tahan gak thumbizy tu :razz:

  • http://hashimhabeed.aeropama.com hashim habeed

    Hmmmm Kalau singgah sini mesti bole buat balik info dan macam macam tips best best
    Thank bro…. Appreciate it

    hashim habeed’s last blog post..Kelas Maki & Gaduh sessi 2009 telah dibuka

  • http://azmanishak.com Azman Ishak

    ooo depa pakai web 2.0 ke?
    aku ingat sebelum ni depa pakai print screen
    then cantum cantum… hahaha kuno betoi la aku ni

    woraite… bro, thanks so much. *noted.

    Azman Ishak’s last blog post..TIPS: Penyelesaian RAPIDSHARE.

  • http://callister.berceloteh.com Callister

    eh mcm senang je kan.. :grin:

    Callister’s last blog post..Caprice – Fantasy Girl Download

  • http://www.cencurut.com/blog/ cencurut

    Citer pasai screenshot lagie…

    biler nak citer pasai buat pasang notebook sendiri.. hahaha

  • http://d2zack.blogspot.com d2z

    x pernah terpikir pon kn..asyik tau print screen tu ja..hoho..

    d2z’s last blog post..I NEED YOUR HELP :PLEASE ANSWER THIS SURVEY

  • http://gotbetterideaz.blogspot.com pcuserz

    selama ni aku cantum satu2. :cry:
    sonang sikit kojo pakcik. :cool:

    pcuserz’s last blog post..and the winner is EXORA !

  • http://earncent.com/blog titan

    bagus gak nih. ada benda bagus aku nak wat dengan bende nih..

    titan’s last blog post..Edisi Siasat : Rawanaz vs Netkl

  • http://www.kujie2.com/ Kujie

    .MK mana.. SK dah account suspended tu :roll:

  • http://globe.thinker.my/ Sweet Thinker

    bek ko letak budak yg kena prank kat forum tuh. haha.

    jwpn kawen lmbt / cpt sudah ade kat belog. haha!

    Sweet Thinker’s last blog post..Kahwin Awal Satu Tragedi Atau Rezeki?

  • http://amiraizudin.com spatt

    aku masih dengan cara yg primitif.wakaka
    print screen n paste kat paint… :oops:
    aku dah book mark dah web tu, nnti aku buat..
    snailmyx melembabkan aktiviti harianku!huarghh.

    spatt’s last blog post..Pengiklanan Percuma:Co-Author KBsoccernet.com

  • http://soleh.net ImamKhalid

    Bagi aku stakat ni yang paling senang dan hensem dan cepat dan bergaya pernah aku guna ialah FireShot.

    Simple, senang, quick edit, crop and so on.

    Memang puas hati mengalahkan screengrab plugin! Tak caya, cubalah!

    Siap boleh guna untuk FireFox & IE lagi…

    Try here –> http://screenshot-program.com/fireshot/

  • http://adila.berceloteh.com Adila

    wahhh!!! tp yg xbest nye, dia kecik aje~

    menarik betul!
    xpenah ku tau cara ni

    tengs~

    Adila’s last blog post..SLEEP? oh yeah!

  • http://mytechportal.co.cc flip9

    aku bese guna thumbalizr je..
    huhu..

    flip9’s last blog post..Create beautiful tag cloud with Wordle

  • http://azwan.my/ azwan

    aku guna webshot
    a few seconds to grab whatever being displayed first page.

    tested on your site, dia kata javascript error

  • |1f34|-|1r3

    ahaks…ni sesuai kalau ko nak wat portfolio ke ape ke…nak attach masuk resume ke ape ke…nak present kat client ke..kalau ko rasa blog post ko panjang sangat…kurangkan sket entry tuh…

  • |1f34|-|1r3

    pearl crescent? nama memang tak leh blah..cam nama rumah pelaburan la plak dah..

  • |1f34|-|1r3

    snagit pon hensem gak..tp aku sasarkan blog aku bebas dari benda2 crack serta shareware..hehe

  • |1f34|-|1r3

    hohohoho…senang hidup nak wat screenshot website..

  • |1f34|-|1r3

    old style yg otai & rajin…saya org malas…so saya suka guna natang ni….hehe

  • |1f34|-|1r3

    ok memang ok tp kelemahan kalau site tuh load lambat…nanti screenshot kantoi

  • |1f34|-|1r3

    hashim…tuh jer la aku leh tolong utk komuniti..tak tolong ape tak reti dah…hehe…aku anggap ni sbg social obligation aku…lgpon kalau aku ada info berguna..wat ape nak simpan sendiri…baik aku share ngan semua orang…

  • http://www.kujie2.com/ Kujie

    kak jie dah donlot screengrab
    tak moh ketinggalan jugak makcik ni :mrgreen:
    dah try test dah….

    Kujie’s last blog post..Apa yang anak anda buat didepan pc?

  • |1f34|-|1r3

    muahhaahahha…jangan kata ko sorang jer..aku pon still guna cara old skool lagi kekadang..dh terbiasa dah..hehe

  • |1f34|-|1r3

    sememang nyer senang mcik…mudah ajer !

  • |1f34|-|1r3

    memandangkan ko dh cakap camtuh..terpaksa la aku pikir topik lain..haha…maybe satu post kot lg pasal screenshot…lepas i’m done !

  • |1f34|-|1r3

    haha…ko blom tgk lagi camana nak wat screenshot guna MAC..lg mudah !

  • |1f34|-|1r3

    hehe..ni memang mudah lagi memudahkan beb..

  • |1f34|-|1r3

    kasi share la benda bagus ape ko nak ngan natang nii…

  • |1f34|-|1r3

    malas aku nak letak budak kena prank tuh…buang karan jer !

  • |1f34|-|1r3

    hehe..biasa la…kalau ko lupa url tuh..ko google jer “online screenshot”

  • |1f34|-|1r3

    aku tak suka sangat guna tuh pasal dia kecik la..kalau besar..memang aku guna dah…lagi satu aku tak suka..pasal dia tak instant seperti plugin firefox yg aku guna nii….

  • |1f34|-|1r3

    hohoho…amacam kak jie..memudahkan hidup tak?

  • |1f34|-|1r3

    tuh la pasal nyer..aku nyer blog ada sikit bengong..puas aku pikir bengong aper..dia lembab load..aku dh siap repair database aper semua dah..still sengal jugak..tak reti nak cakap dh ni…hehe

Links